Jen těžko je možné představit si setkání mládeže bez hudebního doprovodu. Muzika patří k ActIv8 stejně jako k mladému člověku. Organizátoři Setkání české a slovenské mládeže na Velehradě (18.-20.7.2008) vyřešili hudební otázku celkem originálně: ušili si na míru mezinárodní ProActivBand.

  Velehrad: ProActivBand je mezinárodní hudební projekt, ve kterém hraje a zpívá 71 mladých lidí z České republiky a ze Slovenska. Jde o hudební těleso tvořené 50 členným sborem (polovina z Česka, polovina ze Slovenska) a 21 člennou kapelou. Kapela ProActivBandu má tři sekce: smyčcová sekce (7 houslí, cello), žesťová sekce (pozoun, tenorový saxofon, altový saxofon, trubka) a samozřejmě rytmická sekce (bicí, basová kytara, kytary, klávesy). Jádro této klasické sekce tvoří členové slovenské skupiny eSPé a jeden z nejlepších katolických klávesistů u nás – Pavel Sotoniak z Ostravy (člen skupiny Čtyři dohody a Credenc). Čeští sboristé jsou původem ze všech koutů naší republiky – z Příbrami, Náchoda, Žďáru nad Sázavou, Šumperka, Hodonína, Ostravy, Prahy atd.

  Vedoucím celého projetku je Lukáš Matys, slovenskou část ProActIvBandu organizačně zajišťuje Julius Slovák. Českou část sboru vede Jitka Mudrová a slovenskou část sboru Tereza Slavkovská. V dirigování ProActivBandu se budou střídat Lukáš Matys a Jitka Mudrová.

  Název tělesa ProActivBand jednoduše vyjadřuje to, že se jedná o band určený pro "ActIv8". Stejně tak se však v názvu skrývá význam slova "proaktivní", tedy živý, živelný, ofenzivní a zaměřený dopředu. "Chceme, aby z podia vycházela radost, nadšení a zapálení pro Krista skrze hudbu, kterou budeme hrát," říká vedoucí projektu Lukáš Matys. A dodává: "Pokud tento smělý, odvážný a zatím unikátní projekt uspěje, bude to jen díky Bohu a jeho požehnání."

  Repertoárem ProActivBandu jsou české a slovenské křesťanské písničky worshipového charakteru. Hudební styl tělesa je pop-rock s prvky funky a jazzu. "Křesťanská mládežnická hudba prodělala určitý posun. Například při Celostátním setkání mládeže v roce 2002 měla spíš folkový charakter. Dnes by něco takového samo o sobě už neobstálo," upřesňuje Lukáš Matys. Dosavadní zkoušky sboru a kapely probíhaly odděleně (česká část sboru, slovenská část sboru, rytmická sekce, smyčcová sekce a žesťová sekce). Společně budou všichni cvičit příští týden v Kroměříži.

 

Kateřina Regendová,
tisková mluvčí ActIv8

mobil: +420 605 832 091

e-mail: [email protected]