17. 7. 2008

 

Součástí programu Setkání české a slovenská mládeže na Velehradě (18. – 20. července 2008) je také Benefiční koncert pro Ukrajinu. Uskuteční se v pátek 18. července na hlavním pódiu vedle baziliky. Začátek koncertu bude v 19:30. Interprety večera jsou slovenská worshipová kapela Tretí deň a americká pop-rocková kapela SonicFlood.

Chceme mladé lidi motivovat k solidaritě vůči těm, kteří žijí v horších životních podmínkách než my,“ zdůvodňuje pořádání benefičního koncertu ředitel Sekce pro mládež ČBK a zodpovědný za organizaci Setkání české a slovenské mládeže na Velehradě.

Svou ochotu pomoci chudým oblastem světa mladí křesťané projevili už při loňském Celostátním setkání mládeže v Táboře-Klokotech (srpen 2007). Tehdy se při Benefičním koncertu pro Haiti a prostřednictvím dárcovských SMS vybralo celkem 415 000 Kč. Z toho bylo na Haiti uhrazeno vybavení jedné školy, platy pro její 3 učitele na rok, vybavení školní jídelny, pokrytí stravy pro 400 žáků a podpora zdravotního střediska včetně jednoho českého lékaře na 4 měsíce. Více v příloze.

Sbírku pátečního Benefičního koncertu pro Ukrajinu na Velehradě zaštítilo Středisko humanitární pomoci Diecézní charity ostravsko-opavské. Výtěžek bude určen na jednotlivé aktivity a projekty tohoto střediska na Ukrajině. O projektech bude mládeži v sobotu v 15:00 hovořit misionář P. Petr Krenický, který na Ukrajině působí.

Na podporu Ukrajiny vystoupí dvě uznávané křesťanské formace: Tretí deň (Sk) a SonicFlood (USA). Křesťanské kapely jejich formátu v České republice neexistují. Na koncert je pozvaná také široká veřejnost.

Košická formace Tretí deň je jedním ze základních pilířů slovenské křesťanské hudební scény. Jejich hnací silou je chvála a evangelizace. Ročně odehrají víc jak 130 koncertů. Kapela má celkem 10 členů. Jejím jádrem je lídr Miro Tóth, baskytarista Samuel Evin a zpěvačka Marcela Bertová. Kapela vydala už 11 alb. „Našou túžbou je, aby bola naša hudba kvalitná, ľahko nasledovateľná a mala silný duchovný náboj,“ říkají o sobě hudebníci na svých webových stránkách.

SonicFlood jsou známí jako „otcové moderní worship music“, a to od roku 1999, kdy vydali své první album. O jejich kvalitách svědčí nominace na cenu Grammy, prodej více jak 1,5 miliónů nahrávek a převzetí cen Dove v kategoriích Praise and Worship Album a Compilation Album of the Year. Kapela cítí své poslání také v pomoci chudým tohoto světa. Proto navázala spolupráci s organizacemi, které podporují chudé děti. Proto se také rozhodla podpořit i náš Benefiční koncert pro Ukrajinu.

Příloha: TZ4 Příloha Haiti 2007

Kateřina Regendová

tisková mluvčí ActIv8

GSM: +420/605 832 091

e-mail: [email protected]

www.aktiv8.cz, www.aktiv8.sk, http://tisk.cirkev.cz