16. 7. 2008

 

U příležitosti Setkání české a slovenské mládeže ActIv8 (čti ektivejt) na Velehradě (18. - 20. července 2008), se uskuteční také Benefiční koncert pro Ukrajinu. Jedním z interpretů koncertu bude americká pop-rocková kapela SonicFlood.


SonicFlood jsou známí již od roku 1999, kdy vydali své první album, jako „Otcové moderní worship music“. O jejich kvalitách svědčí nominace na cenu Grammy, prodej více jak 1,5 miliónů nahrávek a převzetí cen Dove v kategoriích Praise and Worship Album a Compilation Album of the Year.


Podstatou písní této kapely je chvála Boha. Na každém koncertě se frontman kapely Rick Heil nebojí vyprávět své svědectví o tom, jak se skrze víru v Boha uzdravil ze smrtelné nemoci. S Kronovou chorobou, díky které přišel asi i 2,5m střev, žil celých 27 let svého života.


SonicFlood cítí své poslání také v pomoci chudým tohoto světa. Proto navázali spolupráci s organizacemi, které podporují chudé děti. Tyto projekty realizují již od roku 2000. Díky svým koncertům tak mohla skupina podpořit již přes 10 000 dětí. V roce 2006 absolvovali turné s názvem This Generation, během kterého hráli v 60 městech, kde povzbuzovali návštěvníky, aby více pracovali a podporovali misie - ať už doma nebo ve světě. Proto se také rozhodli podpořit i náš Benefiční koncert pro Ukrajinu.


O světovém turné baskytarista Grant Norsworthy říká Víte, život je jako kniha. Když si však žijete svůj tichý život na jednom místě, tak přečtete jenom jednu stránku. Změnil jsem svoje myšlení, když jsem viděl děti, jak zpívají Bohu. Navštívili jsme mimo jiné některé domovy ve slumech - domy, které byly postaveny na bažině. Dlouho jsem neviděl tolik bídy - přitom jsem viděl v jejich životech štěstí.“


Kromě vystoupení v USA SonicFlood uspořádali mnoho zámořských koncertů. Hráli tak například v Austrálii, na Bahamách, v Malajsii, Singapuru, Jižní Africe, Mexiku, Anglii, Severním Irsku, Švýcarsku, Thajsku nebo taky v Turecku. Atmosféru některých zámořských koncertů se kapela snažila zachytit na albu z roku 2006 s názvem Glimpse: Živá nahrávka z celého světa. Mnohé skladby z tohoto alba zazní také na Velehradě.


Více informací a překlady textů naleznete na www.hudba.signaly.cz.


Příloha: summary


Kateřina Regendová

tisková mluvčí ActIv8

GSM: +420/605 832 091

e-mail: [email protected]

Více na www.aktiv8.cz a www.aktiv8.sk, dále: http://tisk.cirkev.cz






Summary:



  • připravované setkání je příležitostí pro všechny, kteří se nemohou zúčastnit XIII. Světového dne mládeže s Benediktem XVI. v Sydney (15. – 20. 7.)

  • očekává se několik tisíc mladých věřících lidí z obou zemí ve věku od 15 let do 30 let

  • poutní místo Velehrad bylo vybráno s ohledem na dostupnost a bohatou poutní tradici České republiky a Slovenska

  • setkání se připravuje s podporou Visegrádské čtyřky

  • účastníci budou spát ve stanech, mají zajištěné teplé obědy, dostatek vody i sociálních zařízení; zdravotní péči zaštítila Maltézská pomoc

  • součástí programu je například benefiční koncert pro Zakarpatskou Ukrajinu, mše svaté, křížové cesty, diskusní skupiny, sport, vigilie, bdění s papežem, koncerty apod.

  • pozvání přijala řada českých a moravských biskupů, mezi nimi například olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, plzeňský biskup František Radkovský, pražský biskup Karel Herbst nebo řeckokatolický apoštolský exarcha Mons. Ladislav Hučko



Pořadatelé ActIv8:

Sekce pro mládež České biskupské konference; Sekcia pre mládež Konference biskupov Slovenska; Asociace křesťanských sdružení mládeže; Združenie křesťanských spoločenstiev mládeže. Spolupořadatelem je také občanské sdružení, křesťanská sportovní organizace Orel.


Nad setkáním převzali záštitu:

Dr.h.c. Ing. Ján Fígeľ – člen Evropské komise zodpovědný za vzdělávání, odbornou přípravu, kulturu a mládež; Mons. Jan Graubner – předseda České biskupské konference, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský; Mons. František Tondra – předseda Konference biskupov Slovenska, spišský diecézní bikup; Libor Lukáš – hejtman Zlínského kraje.


ActIv8 a motto setkání

Název velehradského setkání ActIv8 (čti ektivejt) je odvozený od anglické zkratky „Act I v 8“ pro Skutky apoštolů, kapitolu první, a verš osmý (Sk 1,8), která odkazuje na motto setkání na Velehradě i Světového dne mládeže v Sydney: „Dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky“. Anglické slovo „activate“ svým významem povzbuzuje k aktivnímu a činorodému prožívání mládí a zároveň motivuje k vydávání osobního svědectví o Kristu v současném světě.