Součástí česko-slovenského setkání ActIv8 bude i benefiční koncert pro Ukrajinu. Tento koncert  se koná 18. 7. a začíná v 19:30 hod. Vystoupí na něm slovenská skupina Tretí deň a také americká skupina SonicFLood. A právě s vůdčím této kapely si nyní můžete díky serveru Křesťan a hudba přečíst rozhovor.


   Rick Heil je v současnosti vůdčí postavu kapely SonicFlood, kde hraje na elektrickou kytaru a zpívá. Je však ještě něco více než jen muzikant. Především je totiž vděčným člověkem, hrající Bohu, který několikrát zázračně zasáhl a změnil tak jeho život. Ovlivnil jeho životní rozhodování a vyléčil ho z těžké nemoci.

 

Ahoj Ricku, je skvělé, že s kapelou přijedete toto léto hrát do České republiky – už jsi někdy byl v Čechách? Jaké jsou tvoje „evropské zkušenosti“?

Byli jsme všude možně v Evropě, ale v České republice jsme ještě nebyli – tohle bude poprvé. Několikrát jsme například hráli v Německu.

 

Jsi Američan – vidíš nějaký velký kulturní rozdíl mezi Evropou a Amerikou?

Ano. A možná je to tím, na co jsme tady ve Spojených Státech zvyklí. V naší kultuře v podstatě všichni vědí o křesťanství a o následování Ježíše - mají aspoň nějakou základní představu. Když cestujeme, tak musíme odložit stranou to, na co jsme zvyklí a dívat se trošku z jiné perspektivy. Občas máme takové šílené představy, co si asi o nás myslí lidé, kteří nikdy v životě o Kristu ani neuvažovali. Například v muslimských zemích jsme většinou omezeni v tom, co můžeme říkat o Ježíši. Je skvělé, že můžeme cestovat po světě a hrát chvály v našem stylu – což je takové moderní rockové pojetí – a vidět, jak naše chvála ovlivňuje lidi z různých národů a různých států. Hráli jsme například koncert v sekulárním klubu v Istanbulu. Byl to vlastně první takový křesťanský koncert v normálním klubu v Istanbulu vůbec. Na ten koncert přišli převážně muslimové a my jsme nic neměnili z našich písní ani z našich svědectví, které říkáme na koncertech – a jim se to fakt líbilo… Takže já se vždycky těším, když cestujeme za moře, protože nikdy nevím, co nám Bůh připraví!

 

Před několika lety jsi těžce zápasil s Crohnovou chorobou a byl jsi na tom opravdu špatně. Taky jsi prožil zázračné uzdravení – jak vlastně tahle skutečnost ovlivnila tvoji víru a tvůj postoj vůči Bohu?

Měl jsem tuhle nemoc celkem 27 let. Trávil jsem hodně času v nemocnici. Podstoupil jsem operace, kde mi vzali skoro 2,5 metrů střev. Myslím, že během těch let, kdy jsem trpěl bolestmi v podstatě bez úlevy a vždycky jsem musel znova do nemocnice a vyrovnávat se s tou nemocí, moje srdce hodně ztvrdlo. A když mne Pán uzdravil, tak jako první uzdravil moje srdce. Zaplnil prázdnotu ve mně. Naplnil mne mírem, radostí a láskou, kterou jsem nikdy předtím necítil a v té době jsem si řekl, že jestli může uzdravit moje emoce, moje srdce a mojí mysl, tak může uzdravit i moje tělo. Nakonec jsem se dostal na jednu špičkovou kliniku v Ohiu, kde mě měli znova operovat a při té operaci zjistili, že už nemám žádné stopy nemoci!

 

Kdy jsi potkal svojí manželku – před uzdravením nebo až po tom?

Moje žena je velice důležitou součástí mého životního příběhu. Setkali jsme se, když jsem na tom byl zdravotně nejhůře. Byl jsem napojen na přístroje a dostával jsem nitrožilní výživu – vůbec jsem nemohl jíst. Byl jsem blízko tomu, abych se úplně zlomil. A ona mne nepřestávala podporovat a připomínala mi, že Ježíš je velký lékař. Modlili jsme se spolu a předkládali mu celou situaci. Tenkrát jsme byli jenom kamarádi, ale později jsme spolu začali chodit a nakonec jsem si jí vzal, protože jsem si uvědomil, že bez ní nemohu žít. Táta mi vždycky říkal, rozhlížej se kolem, a když najdeš nějakou, bez které nebudeš moci žít, tak tu si vezmi:-).

 

Jak důležité je pro tebe to, že můžeš se svojí manželkou sdílet víru v Boha?

Věřím tomu, že manželství je ten nejužší vztah, který můžeme mít na této zemi. A myslím, že je velmi důležité, když tě tvůj partner povzbuzuje ve víře a ve tvém vztahu k Ježíši. Pokud někdo uvěří a je už ženatý nebo vdaná, určitě bych takového člověka povzbuzoval v tom, aby miloval svého partnera z celého svého srdce a své síly, protože jestliže Ježíš v tobě žije, pak ty jsi světlem na tmavém místě. Ale pokud ještě nejsi v manželství, hledáš někoho a následuješ Ježíše ve svém životě, pak je důležité hledat partnera, který také následuje Ježíše, protože Ježíš je ten nejdůležitější ve vesmíru a tento svět je opravdu tvrdé místo pro život.

 

Pojďme se vrátit zpět k hudbě. Jak ses vlastně dostal k tomu, že chceš svojí hudbou uctívat Boha?

Vyrůstal jsem ve věřící rodině, chodili jsme do kostela. Naše rodina byla i dost hudebně založená. V kostele jsme dost zpívali, takže jsem se naučil zpívat jako malý. Doma jsme měli klavír. Můj táta hrával na basovou kytaru a jednou mě začal trošku učit…

 

Takže ses stal nejdřív basákem?

Ano. Vyrůstal jsem v Nashville, což je velmi hudební město. Jednou jsem jel v autě a zrovna jsem začínal pracovat jako opravář elektronických přístrojů a tak nějak jsem cítil, že to asi není to, co Bůh ode mne chce, tak jsem se ho zeptal: Co chceš, abych dělal? No a den na to mi zavolali z křesťanské kapely Big Tent Revival a začal jsem s nimi hrát na basovou kytaru. Hrál jsem s nimi asi 5 let a toužil jsem dělat víc chvály, toužil jsem při koncertech mluvit o Bohu. Pak přišla další životní křižovatka. Od někoho jsem dostal demo CD kapely SonicFlood, kteří hledali basáka. Jel jsem zrovna ve svém autě rychlostí asi tak 110 Km/h a poslouchal to demo, když jsem naboural. Auto se převrátilo a první, co jsem viděl, když jsem vylezl z trosek, bylo právě to album SonicFlood, které jsem poslouchal. Tak jsem si řekl, že Bůh asi vážně chce, abych se jim ozval. A tak jsem začal hrát se SonicFlood.

 

Když už jsme u SonicFlood, právě natáčíte nové video a připravujete nové CD…

Ano, zrovna jsme dokončili video k písni Look. Spolupracujeme při tom s organizací The Voice of the Martyrs (Hlas mučedníků), která se snaží pomáhat pronásledované církvi po celém světě. Křesťané jsou pronásledování v 52 zemích světa a my chceme nejen informovat o této realitě, ale také vést lidi ke konkrétním modlitbám za pronásledované křesťany.
Co se týče nového alba, to by mělo vyjít v září tohoto roku. Ještě nemáme jméno alba ani grafiku, ale všichni, kdo si předobjednají album na www.sonicflood.com se můžou podílet na tom, jaká bude konečná grafika a název a jejich jméno bude vytištěno na bookletu.

 

Máš nějaké oblíbené křesťanské interprety? Skupiny nebo jednotlivce, které posloucháš, kteří tě inspirují?

Ano. Opravdu milujeme Delirious?, dále mám rád Matta Redmana – hrál jsem na basu na jednom jeho albu, a také Leeland – jsou mladí, ale velmi tvořivý.

 

Poslední otázka – na Velehrad s Vámi přijede Tracy Ferrie, což je kytarista metalové kapely STRYPER. Jak je možné, že metalový basák najednou hraje rockové chvály?

Tracy je dobrý kamarád, skvělý člověk a opravdu miluje Boha. Občas s námi hraje – a hodně ho to baví. Myslím, že uctívání začíná v srdci, a když hraje Tracy se STRYPER, tak taky chválí Boha. Je velmi povzbuzující, je to skvělý basák a taky bratr v Kristu.

 

Ricku, díky za tvůj čas a díky za rozhovor – uvidíme se v létě na koncertu!
Díky za zavolání, Bůh ti žehnej.

 

ptal se Tomáš Polívka
hudební vydavatelství ROSA