Na Velehradě je v tuto chvíli už kolem čtyř tisíc lidí, í se účastní programu na hlavním podiu, mší svatých, mohou jít ke svátosti smíření, zasportovat si, pročítat nové číslo aktivitky a tohle všechno samozřejmě s kamarády starými nebo právě nově objevenými.

Přesto se někomu 4000 lidí může zdát prostě moc a o takovém setkání říká, že je to masovka. Vím to z vlastní zkušenosti, taky jsem vždycky hodně váhala, jestli jet na nějakou akci, kde bylo víc než 50 lidí. Měla jsem pocit, že když jsou někde davy lidí, ztrácí se tím jejich individualita, jsou jeden jako druhý.

Ale přesto jsem dnes tady a jsem za to moc vděčná. Čím to?

O tomhle vlastně bylo dnešní kázání Vojtěcha Cikrleho a nedá mi to, abych se o něj s vámi nepodělila aspoň svými neumělými slovy.

 

 

Velehrad se stal na několik dní „předměstím“ Sydney. Ale proč jsme vlastně tu? Jenom abychom byli v kontaktu s těmi, kdo jeli na celosvětové setkání mládeže do Sydney? To ne, to by bylo hodně málo... Jsme tady, abychom se učili rozdávat své dary, které jsme dostali od Boha. A zároveň byli sami takovými božími dary pro druhé. Abychom se učili být Jeho nástrojem.

Představte si třeba housle.

Housle jsou krásný nástroj, ale musí být správně naladěné. A nás ladí Bůh...

Ale musíme se nechat naladit, jinak naše hraní bude rvát uši... Nechat Boha, aby utáhnul nebo povolil kolíky...

Ani těm nejlepším stradivárkám nestačí jedno nalazení, ladí se stále znova a znova, někdy i během koncertu...

 

 

A to není všechno, ještě pojďme dál!

 

My, křesťané; my, mladí na Velehradě, jsme orchestr. A i když bude v orchestru každý sám ladit, pořád to nestačí, je třeba se sladit dohromady, aby se dala ta muzika poslouchat...

Tón udává dirigent a naším dirigentem by měl být Duch svatý. Když všichni naladíme podle něho, bude nám to znít...

Dirigent tedy řídí celý orchestr, znamená to ale, že jednotlivé nástroje tím ztrácí svoji individualitu a právě ten svůj zvuk?

Právě naopak, On ví o velmi dobře o každém z nás a ví taky, že každý je tu na svém místě a nepostradatelný...

Je potřeba se jen správně naladit podle dirigenta a potom může začít koncert:)