Benedikt XVI. dnes odletěl do Sydney. Přímo na palubě letadla však odpověděl na několik otázek, které mu položili novináři. První otázka se týkala jeho pocitů v souvislosti s cílem jeho apoštolské cesty:
 
  „Odlétám do Austrálie s pocity velké radosti. Mám nádherné vzpomínky se setkání mladých v Kolíně. Nebyla to jenom masová událost, byla to především velká slavnost víry, lidské setkání ve společenství s Kristem. Viděli jsme jak víra otevírá hranice a je skutečně schopna sjednocovat různé kultury a působit radost. Pevně doufám, že totéž nastane nyní v Austrálii, proto jsem rád, že vidím mnoho mladých lidí sjednocených v touze po Bohu a po skutečně lidském světě. Podstatu poselství vyjadřují slova, která jsou mottem letošních Světových dnů mládeže, tedy Duch svatý, který z nás činí svědky. Chtěl bych se tedy soustředit právě na tuto skutečnost Ducha svatého, která se ukazuje v různých dimenzích a darech.“


  Benedikt XVI. je již třetí papež, který navštíví Austálii. První na ni zavítal papež Pavel VI., a to v roce 1970.  Jako druhý pak Austrálii navštívil Jan Pavel II., který zde byl dokonce dvakrát - v roce 1986 a podruhé, v roce 1995, kdy v Sydney beatifikoval řeholnici Mary MacKillop, která je známá také jako matka Marie od Kříže a která je jednou z patronek letošních dní mládeže.

  Na příjezd v pořadí třetího papeže se připravuje celá Austrálie. „Je nám ctí, že Svatý otec bude s námi, těší nás velký počet mladých poutníků, kteří se přidají k australské mládeži na Světových dnech,“ řekla novinářům velvyslankyně Austrálie u Svatého Stolce Anne Maree Plunkett.
 
  Světové dny mládeže jsou podle jejich orgánizátorů, co se týče počtu účastníků, největší australskou událostí. Předčí dokonce i olympijské hry, které se v roce 2 000 konaly právě v Austrálii. Podle agentury Sir je na Světové dny mládeže přihlášeno 125 tisíc účastníků ze zahraničí, přes 100 tisíc Australanů. Nejvíce účastníků ze zahraničí přijede, jak informoval server www.wydcrossmedia.org, ze Spojených států. Těch by mělo být přibližně 15 000.

ZDROJE: RadioVaticana, www.wydcrossmedia.org