Velehrad se chystá na desítku tisíc mladých lidí

Katolický týdeník 26/2008
 

  Přípravy na akci české a slovenské mládeže nazvanou ActIv8 (18. – 20. července na Velehradě) jsou v plném proudu. ActIv8 je alternativou pro všechny, kteří nemohou cestovat do Sydney na setkání mládeže s Benediktem XVI.

  Organizátoři očekávají několik tisíc účastníků z obou zemí. Setkání se připravuje s podporou visegrádské čtyřky a zúčastní se ho i delegace z Polska a Maďarska. Zváni jsou mladí lidé od 15 let, kteří se tentokrát nemusí nikde registrovat ani hlásit. „Nocovat se bude ve vlastních stanech ve stanovém městečku. To bude stát na sedmihektarovém poli, které jsme pronajali,“ popisuje finiš příprav jedna z organizátorek Eva Renzová. Společná setkání se budou konat u hlavního pódia – netradičně umístěného vedle baziliky. Mladí lidé se mohou těšit na workshopy, křížové cesty, celonoční adorace či benefiční koncert pro Zakarpatskou Ukrajinu, na němž vystoupí skupina SonicFlood. Zpěvem setkání doprovodí mezinárodní sedmdesátičlenná schola, která předvede český i slovenský repertoár. „Přímý přenos ze Sydney pak budeme sledovat kvůli časovému posunu ve dvě hodiny v noci,“ vysvětluje Eva Renzová. Mezi mladé lidi přijedou čeští, moravští i slovenští biskupové. Celé setkání má zajišťovat tým šesti stovek dobrovolníků. Více informací na www.activ8.cz.

 

Světové dny mládeže už klepou na dveře

Katolický týdeník 26/2008

  Stovky tisíc mladých katolíků na celém světě už odpočítávají poslední dny do začátku Světových dnů mládeže 2008 v australském Sydney. Na toto celosvětové setkání se chystá také skupina 220 účastníků z České republiky.

  Odlet na tři etapy je čeká už na začátku července. Pro mladé poutníky z českých a moravských diecézí bude v Austrálii připravený předprogram v Melbourne. „Bydlet tam budeme v rodinách v celkem čtyřech místních farnostech. Už takhle na dálku vidíme, jak jsou Australané pohostinní. Ptají se, co chceme vidět, chystají pro nás řadu akcí a setkání mj. s krajany, kteří o to moc stáli,“ vysvětluje Zdeňka Hennigová, jedna z organizátorek české výpravy na Světové dny mládeže k protinožcům. V Melbourne je naplánované také setkání s dalšími poutníky z mnoha zemí, kterých bude v tomto městě rozptýleno na padesát tisíc.

  ZA PAPEŽEM DO SYDNEY
  Do Sydney, místa setkání se Svatým otcem, se Češi a Moravané vydají 14. července autobusy. V jedné z místních farností má vzniknout „České centrum“. Na následující dny jsou pak připravené katecheze biskupů Jiřího Paďoura a Pavla Posáda, kteří se vypraví do Austrálie spolu mladými lidmi. V bohatém programu jsou vedle modliteb a bohoslužeb připravené nejen workshopy, křížové cesty, ale i festival mládeže. „Benedikt XVI. by měl mezi mladé lidi připlout na lodi – podobně jako při minulém setkání v Kolíně,“ přibližuje plány organizátorů Zdeňka Hennigová. Vyvrcholením Světových dnů mládeže bude tradiční vigilie 19. července, která se má uskutečnit na dostihové dráze Randwick. „V neděli ráno po mši svaté se dozvíme, v jakém městě se uskuteční příští Světové dny mládeže. Tipuji, že to budeme mít zase hodně daleko. Volba tentokrát asi padne na některé město jihoamerického kontinentu,“ odhaduje Zdeňka Hennigová.

  V AUSTRÁLII VEDRO NEBUDE
  Česká mládež se bude muset u protinožců vypořádat nejen s časovým posunem o celých osm hodin, ale i s dopravou, která zde jezdí vlevo. „Trošku se bojíme počasí. Je to na opačném konci světa, na jižní polokouli, kde momentálně panují povětrnostní podmínky běžné v Česku na podzim či na jaře,“ říká člen přípravného týmu Václav Vacek. Oproti letním vedrům, která nejspíš čekají účastníky souběžného setkání ActIv8 na Velehradě, bude v zemi klokanů jen asi 15 stupňů. „V noci prý máme počítat i s přízemními mrazíky. Podle posledních zpráv tam už tři týdny stále prší. Optimisté říkají, že to někdy musí skončit, takže nezbývá, než se modlit,“ dodává Václav Vacek. Austrálii pak bude česká výprava opouštět až v posledních červencových dnech. Na dálku budou moci být při setkání mládeže s papežem i diváci České televize a TV Noe, které chystají přímý přenos vigilie.

ZDROJ: www.katyd.cz