Čeští poutníci mají za sebou první volný den. Většina z nich ho využila k prohlídce centra Melbourne. Co bude dál? Zde přináším stručné shrnutí toho, co čeká většinu účastníků následujících čtrnáct dní.


  Všichni účastníci jsou ubytovaní v rodinách z farností Moorloorbark, nebo Ringwood. Od zítřka přibyde ještě farnost North Ringwood.

  Poutníci, kteří využili nabídky Sekce pro mládež ČBK, se zítra vydají na Yea - farmu australanky Lily.

  A pro změnu ve středu 9. 7. připravila Sekce pro mládež ČBK výlet na Great Ocean Road - jeden z přírodních divů světa. Tato úžasná pobřežní silnice po útesech, nacházející se na pobřeží jihozápadně od Melbourne, byla vybudovaná po 2. světové válce jako pracovní rehabilitace pro vojáky. Po cestě bude k vidění i několik dalších turistických atrakcí - pláže, skály, národní parky...

 Image:Loch Ard Gorge 4.jpg

  České výpravě se také podařilo na čtvrtek ukořistit 25 lístků na VIP výlet s biskupy do Ballaratu - jediného cisterciátského kostela. Ostatní státy většinou dostaly kolem 6 lístků.

  Ve čtvrtek je též oficiální zahájení Dnů v diecézi (Days in diocézis - DID - více na http://www.did08.com/ [EN]) ve zdejší Melbournské katedrále. Večer pak budou moci všichni využít nabídky koncertů.

  V pátek je pro nás připraven program v jednotlivých farnostech. Společně se všemi účastníky dnů v diecézi Melbourne budeme také slavit mši sv. v Telstra Dome (Telstra je něco jako generální sponzor celého WYD08).

 
(obrázek z http://telstradome.com.au)

  V sobotu připravila Sekce pro mládež možnost společného výletu do Healesville Sanctuary - přírodního parku s typickými australskými zvířaty. Většina z nás pak ještě návštíví českou katolickou komunity "Šumava" , prohlédnou si lesopark a pobesedují s českými emigranty. Vrcholem dne bude mše svatá, po které bude následovat opékání buřtů.

(obrázek z http://www.zoo.org.au/Healesville/)

  Nedělní dopoledne opět strávíme společně s farností. Odpoledne může každý strávit buď s rodinou, kde je ubytovaný, nebo využít další program.

  V pondělí nás čeká celodenní přesun do Sydney, kde od úterý do pátku budeme bydlet ve školách na území české farnosti Strathfield. Tady s námi budou i biskupové Mons. Jiří Paďour a Mons. Pavel Posád, kteří si pro nás připraví každé dopoledne katechezi (australian catholic university ACU - chapel strathfield - 25a barker road). Odpoledne se budeme moci zůčastnit mezinárodního festivalu mladých.

  V sobotu se vydáme na dostihovou dráhu do Randwicku, kde budeme společně s papežem slavit večerní vigílii a v neděli závěrečnou mši svatou.

  Od pátka do neděle budeme spojeni s ostatními čechy a slováky, kteří budou v té době na Velehradě na actIv8.